Forbedre dit indeklima med bedre ventilation


Du kender det sikkert godt – temperaturen i dit hjem er næsten aldrig helt perfekt. Enten er det lidt for koldt, og du må iklæde dig store sweatre eller tage et tæppe over dig. Andre gange er det alt for varmt og selv ved at åbne alle vinduer, er det som om, varmen aldrig slipper helt ud.

Et dårligt indeklima kan have helbredsmæssige konsekvenser ud over at være et irritationsmoment. Derfor er det en god ide at investere noget tid i at finde ud af, hvordan du får et bedre indeklima.

Ventilation er ikke så udbredt i de danske hjem, som de er på arbejdspladserne. Men faktisk kan du få gavn af at overveje, at få ventilationen ind i hjemmet eller dine erhvervslokaler, hvis du ikke allerede har det.

Konsekvenserne ved et dårligt indeklima

De fleste har oplevet, at temperaturen i rummet dikterer dit humør og produktivitet. Især på arbejdspladsen er det derfor vigtigt, at temperaturen er i orden. Ellers kan det få konsekvenser for alles effektivitet.

Når det er for koldt, er der risiko for sygdom, og det er svært at koncentrere sig, når man sidder og ryster. Er det derimod for varmt bliver vores hjerne sløve, og vi kan risikere at få hovedpine.

Der er også længerevarende sundhedsmæssige konsekvenser ved et dårligt indeklima. Fugt og skimmel har kronede dage, når luftkvaliteten er dårlig. Det kan medføre alvorlige sygdomme at være i længerevarende kontakt med f.eks. skimmelsvamp.

Samtidig er det også vigtigt at lufte ud for de afgasninger, der sker. Du kender sikkert lugten af kemikalier fra en nyindkøbt stol eller et andet møbel. De møbler har brug for at ånde, så du ikke går og indånder de partikler de udsender. Det gælder også alt fra maling til fuger, der gennem længere tid har brug for at blive afgasset.

Uden ventilation ophober der sig også mere CO2, da luften ikke bliver skiftet ud. Det kan gøre det sværere at trække vejret. Derudover vil rummene også begynde at lugte, hvis indeklimaet er dårligt.

Hvordan ventilation giver bedre luftkvalitet

Ventilation kan være en god ide at få installeret, hvis du oplever problemer med dårlig luftkvalitet eller nogle af de andre konsekvenser beskrevet ovenover.

Ved f.eks. at få indsat aircondition får du konstant ventilation, der hele tiden holder luftkvaliteten frisk ved at suge gammel og brugt luft ud og ny ind. Temperaturen bliver optimal for kroppen, så du ikke sidder og kæmper med trøjen, der kommer af og på og af og på.