Skal firmaet på det svenske marked? – Sådan stiftes svensk aktiebolag eller publ

Svensk aktiebolag

I Danmark har vi de to selskabsformer ApS og A/S. I Sverige har de tilsvarende to selskabsformer kaldet Aktiebolag og Publica Aktiebolag, som ofte bliver forkortet til publ. Et aktiebolag minder meget om det danske ApS, mens et Publica aktiebolag minder en del om det danske A/S.

Hvordan stiftes det så?

Det er ikke sådan bare lige at stifte et svensk selskab. Danske statsborgere kan nemlig ikke selv stifte et svensk aktiebolag eller publ, som de for eksempel godt kan med et ApS. Dette skyldes, at det kræver et specielt e-ID, som kun udstedes til svenske statsborgere og få andre grupper. Blandt disse grupper er advokater. Kontakt derfor en advokat for at få hjælp til aktiebolag eller publ, hvis du er interesseret i at oprette et.

Du skal være opmærksom på, at hvis du gerne vil stifte et svensk selskab, skal der være en person i selskabet som bor i Sverige. Denne person kunne f.eks. være et bestyrelsesmedlem, og behøver altså ikke have en større magt. Men du kan altså ikke som dansker stifte et svensk selskab uden noget former for tilknytning til Sverige.

Hvorfor oprette et svensk aktiebolag eller publica aktiebolag?

Det er især danske virksomheder eller private, som hver år stifter svenske aktiebolag. Det kan skyldes forskellige ting, for eksempel kan det være af rent juridiske grunde. En anden grund kan også være, at man gerne vil have en klar adskillelse mellem det og så f.eks. et dansk holdingselskab.

Hvis du synes dette lyder spændende, og du måske kunne tænke dig at starte et svenske selskab. Eller hvis du bare ønsker mere information om dette eller anden relevant info inden for business verdenen, så læs flere business artikler her. Du kan helt sikkert tage en masse værdifuld viden med derfra.